dimecres, 9 d’abril del 2025

EL SO I LES SEUES QUALITATS

Encara que no ho parega, les persones tenim un radar acústic capaç de detectar els sons.

Un so no és més que la vibració d'un cos que l'aire o un altre mitjà transmet, en forma d'ones, a la nostra membrana auditiva.
Es considera silenci a l'absència de so. El músic americà, John Cage, va dir que el silenci no existeix, ja que encara que nosaltres no produiem cap so, sempre s'escolta el que ocurreix al nostre voltant: el nostre cor, la respiració, els sons de la natura,...

El so es propaga mitjançant unes ones que no es veuen però poden ser captades pels nostres oïts. Són les anomenades vibracions sonores.
Tot alló que escoltem té el mateix origen: una vibració; si les vibracions són irregulars provoquen una sensació desagradable i s'anomena soroll, pel contrari si es tracta de vibracions regulars la sensació que provoquen és agradable i s'anomena so pur.




Com heu pogut vore, els sons tenen unes propietats que permeteixen diferenciar-los uns dels altres. Aquestes propietats s'anomenen qualitats del so i són: altura, durada, intensitat i timbre.


Les qualitats del so
QualitatDuradaAlturaIntensitatTimbre
S’expressallarg - curtagut - greufort - fluixinstrument o font sonora
(ex. trompeta)
Ve donada perel tempsla freqüència d'onal'amplitud d'onaels harmònics
Elements musicals que generafigures musicals, ritme i movimentnotes musicals, melodia  i harmoniadinàmiquestimbre, instrumentació





A continuació us deixe unes pàgines on podreu aprendre més d'aquest tema.

Mapa conceptual (senzill).
Mapa conceptual (més complet).

diumenge, 26 de gener del 2025

XARANGA

El proper divendres 28 de febrer celebren en el col·legi la festa del Carnestoltes. Com ja sabeu sou vosaltres, els alumnes de 6è, els encarregats de donar "marxa" a la festa i per això formeu la Xaranga de l'Enriqueta.
Aquestos dies a classe de música (i en hores de pati) assajarem els ritmes de la nostra Batucada.


Els instruments de la batucada.


ORQUESTRA ESCOLAR

Ja sabeu que els instruments que tenim en l'aula de música són de PERCUSSIÓ. Es diuen així perque els fem sonar percudint-los, es a dir, colpejant-los. 

Percudir  = Donar colps.


Carl Orff va ser qui va adaptar els instruments a les característiques dels seus alumnes, establint una senzilla classificació. 




Voleu que practiquem un poc? doncs anem a estudiar "La musa de los vientos".